https://zarmentes.hu/fo-es-vezerkulcsos-rendszerek/ Fő- és vezérkulcsos rendszerek 2022-07-08 05:34:24 honlapdoktor Blog post

Használjon egy kulcsot ugyanolyan biztonsággal

A fő és vezérkulcsos zárrendszerek nagy előnye, hogy egyetlen főkulcsot használva egy teljes zárrendszert nyithat és zárhat, miközben minden egyes zár akár egy másik kulccsal is nyitható zárható.

Fő- és vezérkulcs

Hogyan működik a gyakorlatban a főkulcs-vezérkulcs rendszer

A fenti példában a „Főkulcs” az ingatlan összes ajtóját és zártípusát nyitja, és a gondnok vagy valamilyen vezető birtokolja. Az A almester nyitja a főbejáratot és az összes zárat a földszinten, és az emeletet elfoglaló cég vezetője használja. Ugyanez vonatkozik a B almesterre is.

Ezen kívül minden alkalmazottnak van egy kulcsa, amely kinyitja a főbejáratot, a saját irodaajtót és az iratszekrényt. Ezek a kulcsok különböző típusú zárakkal működnek, pl. ajtózárak, szekrényzárak, lakatok stb., amennyiben a bennük lévő henger azonos típusú.

Vezérkulcs

Főkulcsos rendszer

A Főkulcs minden zárbetétet nyit, miközben minden zárbetétnek van saját kulcsa is.

Vezérkulcs

Vezérkulcsos rendszer

Minden zárnak van egyedi saját kulcsa, de "szintenként" vann csoportkulcs és van egy főkulcs.

Zárrendszerek

Biztonság és kényelem

A zárrendszerek esetében a biztonság talán még magasabb fokú, mint a normál zárak esetében, mert zárrendszereket csak  jó minőségű, magas biztonsági fokozatú zárakból és a hozzá tartozó kulcsokból lehet összeállítani.

Azonos zárlatú rendszerek

Minden zárbetét, lakat, szekrény egyetlen kulccsal nyitható.

Főkulcsos rendszer

A főkulcs a “mindenható” minden zárbetétet nyit, de emellett minden zárbetét rendelkezik saját kulccsal is.

Vezérkulcsos rendszer

Minden zárnak van saját kulcsa ami csak az adott zárbetétet nyitja. E mellett van egy vagy több csoportkulcs, ami az adott zárcsoportokat nyitja és van egy vezérkulcs, amely minden zárat nyit.

Központizár rendszer

A főkulcsal a közösen használt helyiségek nyithatók csak legyen az a bejárati ajtó, vagy közös folyosó. Minden más zárat egyedi kulcs nyit.

Fő és vezérkulcs zárrendszerek

Kinek ajánljuk, hol használjuk a fő- vezérkulcsos rendszereket

Magáningatlanok

A fő vagy vezérkulcsos zárrendszereket nem első sorban magáningatlanokban előnyös, de egyre több ilyen megoldást áll módunkban elkészíteni. Első sorban nagyobb családi házaknál hasznos, ahol a lakótérbe több helyről lehet bejutni, vagy olyan melléképületeink is vannak, amiket külön zárunk. Ezekben az esetekben a főkulcsrendszer az előnyösebb, mert kis zárrendszerekről beszélünk. A főkulcsos zárrendszerek mérete korlátozott, de magán ingatlanoknál tökéletes megoldás lehet kiváltani a nagy kulcscsomókat.

Irodaházak, vállalkozások ingatlanjai

Egyértelműen a fenti példában már megmutatott vezérkulcsos zárrendszert ajánljuk. A lényege, hogy a vezetők, a biztonsági személyzet egyetlen kulccsal több zárat tud nyitni - beleértve akár az egyszerű fiókzárakat is -, ám fontos tudni, hogy a wezérkulcs zárrendszert nagyon alaposan meg kell tervezni, mert az utólagos módosítás bonyolult és költséges.

Társasházak

A társasházak esetében - méretüktől függően - főkulcsos és vezérkulcsos zárrendszerek is kialakíthatók. Kisebb társasház esetén a főkulcsos zárrendszer elegendő, míg nagyobb lakoközösségek esetén már a vezérkulcsos rendszert kell alkalmazni. Társasházak esetén még szóba jöhet a központi záras zárrendszer is, ahol a lakók egyetlen kulccsal nyitják a főbejáratot és a közös helyiségeket, míg egyedi kulccsal nyithatóak a lakóterek, postaládák, garázsok.

Szállodák, panziók, szálláshelyek

A Vezérkulcsos zárrendszer talán itt a leghatékonyabb és a legelterjedtebb. Hiszen az elzárt terekbe - szobákba - szinte minden esetben be kell, hogy jusson több ember, legyen szó szállóvendégről, vagy a személyzetről. Nagyon alapos tervezést igényel, de a tervezést követően kiderül mennyire költséghatékony, hiszen jelentősen kevesebb kulcsot kell elkészíteni. Ráadásul első sorban a munkafolyamatokat nagyon meggyorsítja. gondoljon bele egy tizenöt szobás létesítménynél mennyi időt vesz el a takarító személyzet munkaidejéből, csak a megfelelő kulcs megkeresése a megfelelő zárhoz.

Főkulcs rendszer

Jusson be mindenhová egy kulccsal

A főkulcs-rendszer egy kulcsterv, amelyben a kiválasztott kulcsok számos előre meghatározott ajtót nyithatnak még. Ezek a főkulcsok.

A főkulcs rendszer gyors hozzáférést biztosít minden helyiségéhez, például a biztonsági személyzet és a vezetők számára. Ez nem csak kényelmes, de vészhelyzet esetén életeket is menthet.

Zárrendszerek

Nincs több kulcscsomó, elegendő egyetlen kulcs!

Az egykulcsos zárrendszerek melyket fő- vagy vezérkulcsos rendszereknek nevezünk, tehát hasznosak, megbízhatóak és ami egyáltalán nem elhanyagolható. Költséghatékonyak!

De ki kell emelni, hogy használatuk megkezdése előtt nagyon fontos a pontos és precíz tervezés. Pontosan tudnunk kell, ki mit nyithat ki és ki mit nem. Minél bonyolultabb egy rendszer annál biztonságosabbá válik ugyan de ezzel párhuzamosan csökken a bővítés az átszervezés lehetősége. Éppen ezért minden esetben kérje ki elötte szakember tanácsát, aki majd részt is kell vegyen a fő és vezérkulcsos zárrendszerek megtervezésében is, nem csak a kivitelezésben.

Call Now ButtonHívjon Most / Call now